
AC/DC-relæ
Virksomhedsordning – nu til erhverv
Kategorier: Erhverv, Nye regler og Lovgivning, Afskrivning/SKAT
En lidt spøjs overskrift, men relevant, givet den lidt mærkværdige mulighed der har været for private, med at man kunne bruge ordninger tiltænkt virksomheder, til afskrivning på ens eget lille solcelleanlæg hjemme på villa-taget. Ikke officielt intentionen med afskrivninger på driftsmidler, men når muligheden præsenterer sig, hvorfor så ikke bruge den?
Solcelleåret 2012
2012 var absolut solcellens år i Danmark. Titusindvis af nye anlæg blev etableret i løbet af det forgangne år, og en stor del af de nye solcelleejere benyttede sig bl.a. af skattemæssige afskrivninger på deres solcelleanlæg, som om det var et driftsmiddel indkøbt af en virksomhed.
Det var aldrig rigtig tiltænkt, at solceller til private skulle kunne afskrives på den måde, med 25% om året, og senere også kunne drage fordel af 115%-reglen, hvor anskaffelsessummen hæves med 15% når der skal afskrives. Men med boblen bristet hvad angår markedet for private, så bliver der nu åbnet op for, at virksomhedsordningen rent faktisk bruges af virksomheder, når der skal sælges solceller til erhvervsmarkedet.
Skattemæssige afskrivninger hvor de hører til
Den ordning der gjorde det så lukrativt for private, at købe et solcelleanlæg, gør det nu mindst ligeså lukrativt, hvis ikke mere, for erhverv at investere i solceller. Tilbagebetalingstider på mellem 5 og 10 år for private, bliver nu til tilbagebetalingstider mellem 4 og 8 år for erhverv, forudsat at anlægget er planlagt og dimensioneret på behørig vis.
Ikke så meget grundet virksomhedsordningen, men mere grundet afgiftsfritagelsen af den egen-producerede strøm, bliver regnestykket ganske interessant. Tilbagebetalingstider omkring 5 år for korrekt dimensionerede anlæg, kan muligvis lede til et boom indenfor solceller til erhverv i 2013, ligesom vi har set det for private i 2012.
Flere indlæg af Mikkel Danholm Albrechtsen.