AC/DC-relæ

Solceller, måneskin og strøm i natten

Skrevet d. 13. februar 2013

af Henrik Vester Kategorier: Generelt, Teknik Det ligger lidt i navnet, ”solceller”, at det er noget man bruger til, at producere strøm af sol-lys; ellers kunne man jo passende kalde dem for måneceller, men det er der sådan set ikke meget idé i. Det vil sige, der er ikke meget idé i det, med vores nuværende teknologi. Der har igennem de seneste år været en del påstande om såkaldte lunar panels, som snart skulle blive en realitet, men det er ikke noget der virker realistisk i skrivende stund.

Kan solceller producere strøm af månelys?

Kort og videnskabeligt korrekt sagt, ja. Som bekendt, så er månens lys ganske enkelt reflekterede solstråler, og derfor kan solceller blive aktiveret af måneskin, i teorien. Det sidste er vigtigt, for det er mere eller mindre 100% teoretisk, at udvinde strøm gennem månens reflekterede lys.

Alt for lidt indstråling

Fuldmåne

Smuk, ja. Strømproducerende, nej.

Reflekteret sollys er generelt ikke noget, der giver særlig meget produktion. Bor man ud til vandet, så kan man nogle dage opleve en marginalt forhøjet produktion på solrige dage, fordi vandets reflekterede solstråler forøger indstrålingen, men det er ganske små og generelt ubetydelige mængder. Refleksion fra vandoverfladen små 50-100 meter væk er en ting; refleksion fra månen små 400.000 kilometer væk er en helt anden. I forhold til, hvor meget indstråling man får fra en måneskinstime, i forhold til en solskinstime, så er det mange gange mindre indstråling man får. Det er sådan set over 100.000 gange mindre indstråling man får fra en måneskinstime, i forhold til en solskinstime.

Utilstrækkeligt spændings-niveau

Det siger jo sig selv, at så ekstremt få Watt pr. m2 er alt for lidt til, at inverteren overhovedet gider overveje at gå i gang. Selv med et 400 kW anlæg af 1.600 solcellepaneler, med en samlet overflade på 2.600 m2, vil der knap nok være strøm til, at holde en lav-energi sparepære i gang. Når Energi og Sol dimensionerer et solcelleanlæg, så designer vi det ud fra, at man skal have mest muligt ud af dagsproduktionen, og at inverteren skal køre optimalt så mange timer som muligt henover året. Et solcelleanlæg dimensioneret efter, at opfange strøm fra månens reflekterede lys, vil skulle have så mange paneler på én streng, at dagens første spæde solstråler vil være nok til, at inverteren brænder sammen under den massive overbelastning.

Nat-produktion – en teoretisk kuriositet

Det er muligt, med de rigtige måleinstrumenter, at gå ud til sit solcelleanlæg en klar nat med fuldmånen på sit højeste, og måle mikroskopiske bevægelser af fotoner og elektroner i solcellepanelerne. Solcellernes styrke er jo, at de er passive og konsistente enheder, der ikke foretager sig andet, end at konvertere lys til elektricitet.

Reflekteret lys benyttes i høj grad

Det siges ikke med denne artikel, at reflekteret lys er en and. Nogle af de største og mest effektive solenergi-anlæg benytter sig af koncentreret solkraft. Det fungerer ved, at en hel hær af spejle, bøjet og drejet til at ramme et enkelt modtagende punkt, fokuserer solens stråler, og skaber en enorm udvikling af varme på modtagelsespunktet, som så genererer store mængder energi. Alt imens det vil være en teknologi for fremtidig udnyttelse af solens stråler, så tror jeg ikke månepaneler er noget vi kommer til at opleve i vores tid…