AC/DC-relæ

Solcelleanlæg på over 6 kW

Skrevet d. 23. juli 2012

Kategorier: Store anlægTagplads, NettoafregningSolceller

Et af Energi og Sols mest populære solcelleanlæg har en kapacitet omkring 7,0-7,2 kWp (kilowatt peak), en størrelse som vi af flere gode grunde varmt anbefaler til private husstande.

De to primære komponenter i et solcelleanlæg er:

 – Solcellepanelerne, som omdanner solens stråler til jævnstrøm

 – Inverteren, som omdanner jævnstrømmen til vekselstrøm

Nettomålerordningen er defineret således, at det er kapaciteten af inverteren, som ikke må overstige 6 kW, hvilket vil sige det er tilladt at montere et solcelleanlæg, som har en kapacitet på mere end 6 kW. 

De invertere som Energi og Sol anbefaler, er naturligvis godkendt til brug i Danmark af Energinet.dk, du kan læse mere om reglerne for solcelleanlæg i Danmark på Energinet.dk.

Fordele ved et anlæg på over 6 kW

Idet solceller kables sammen i serie – vil den energi de kan producere være direkte afhængig af, hvor stor en overflade de har til at absorbere solens energi.

Nedenstående figur illustrerer en el produktion for et 6 kW anlæg fra solopgang til solnedgang (den gule graf)  

Tilsvarende viser den grønne graf produktionen for et solcelleanlæg med en kapacitet på 10 kW, som et tilsluttet en godkendt inverter begrænset til 6 kW.

Solcelleanlæg over 6 kW grafFiguren viser at det store anlæg på 10 kWp starter elproduktionen lidt tidligere, hvorefter produktionen hurtigt stiger til det maksimale 6 kW. Efter kl. 17, hvor solen begynder at tabe sin kraft fortætter anlæg på 10 kWp til længere ud på aftentimerne.

Forskellen på et 6 kWp og 10 kWp anlæg vil i særdeleshed træde frem på en gråvejsdag, hvor det lille anlæg har en kraftigere reduceret produktion – men hvor det store solcelleanlæg er klar til at holde produktionen i gang hele dagen.

Hvis du har spørgsmål til dimensionering af et Solcelleanlæg tilbyder Energi og Sol rådgivning omkring, og beregning af, Solcelleanlæg.