AC/DC-relæ

Solcelleanlæg – montage på fladt tag

Skrevet d. 2. oktober 2012

Skrevet af Mikkel Danholm Albrechtsen

Kategorier: MontageTagtyper

Montagearbejde på fladt tag

Arbejde med opsætning af aluminiums-bukke.

På en typisk opgave for Energi og Sol, har vi at gøre med et helt almindeligt hustag af tegl, eternit eller tagpap, og som regel har tagkonstruktionerne en hældning mellem 15 og 45 grader, men det sker selvfølgelig, at vi kommer ud for flade tagkonstruktioner, med hældninger fra 0 til 5 grader, og det kræver en lidt anden tilgang til opgaven.

Grunden til fladt tag skal angribes anderledes er, at vi her på vores breddegrader har solceller, som er meget glade for en hældning omkring 37 grader. Generelt vil alt mellem 20 og 50 grader give tæt på optimal produktion, men 30-40 graders hældning yder lige det ekstra.

Reduceret produktion ved lav hældning

Lav eller ingen hældning på solcellepaneler kan reducere produktionen med mere end 10%. Den lavere ydelse grundet sollysets skæve indfaldsvinkel, vil i sidste ende have stor indflydelse på anlæggets tilbagebetalingstid. Man har et par muligheder for, at kompensere for tabet i effekt;

Løsning med flere paneler

Fladt monterede celler

Solceller monteret fladt på fladt tag.

En løsning på den reducerede produktion kan være, forudsat der er plads til det, ganske enkelt at placere flere paneler på taget, for at kompensere for den lave hældning.

FORDELE: Den lave pris på solcellepaneler gør, at det er den billigste form af kompensation for den reducerede produktion grundet lav hældning, og det giver også anlægget mulighed for at starte el-produktionen tidligere, og fortsætte den senere, ved at dække et bredere område.

ULEMPER: ( Se rengøring af solcelleanlæg ) Et fladt liggende solcelleanlæg vil have problemer med stillestående vand på panelerne, visne blade, snedriver osv., da det ikke umiddelbart kan ‘glide af’, som det kan på paneler med hældning. Den ekstra plads det kræver kan også blive et problem, og man er muligvis nød til, at skulle bruge en større (og dyrere) inverter(e).

Løsning med aluminiums-bukke

Stativ-monterede solceller

Solceller monteret med hældning på fladt tag.

Alternativet er, at montere panelerne på de trekantede montage-stativer (alu-bukke), således at man opnår en hældning omkring 30 grader.

FORDELE: Hældningen på 30 grader forbedrer produktionen betydeligt i forhold til de fladt-liggende celler. Derudover vil panelerne være selv-rensende, da lidt blæst og et regnskyl ofte vil være nok til, at holde panelerne rene, så man ikke behøver tænke for meget på rengøring af panelerne.

ULEMPE: Aluminiumsbukkene man bruger til den type montage, udgør en stor ekstraomkostning for et almindeligt 6 kWp anlæg. Det er uforholdsmæssigt meget dyrere, at montere på alu-bukke, end bare at montere ekstra paneler. Ydermere, så vil en stribe paneler monteret på bukke, skabe en relativ stor skygge i området umiddelbart bag panelerne. Man er derfor nødsaget til, at placere panelerne på taget med et pænt mellemrum rækkerne imellem, for at undgå tabt produktion grundet skygge.

Vi arbejder selvfølgelig i samråd med dine ønsker omkring, hvilken løsning du mener vil være den bedste for lige netop dit tag. Du er velkommen til at kontakte os, og høre mere om dine muligheder for at få solceller.

Flere indlæg af Mikkel Danholm Albrechtsen.