
AC/DC-relæ
Solar Trackers
Skrevet af Mikkel Danholm Albrechtsen
Kategorier: Teknik, Ny teknologi
Selv om idéen om en robot kan lyde lidt som noget ud af en fremtidsfilm, så er den såkaldte Solar Tracker et allerede velafprøvet koncept, og et som bruges på solcelleanlæg af forskellige størrelser over hele verden.
Solar Tracker-robotten fungerer ved, at selve solcelleanlægget monteres med en hydraulisk motor, som kan vende og dreje panelerne på en eller to akser.
Det vil sige, at paneler som kun drejer på x-aksen, starter med at vende mod øst for at få mest muligt ud af solen om morgenen, og ender op med at vende mod vest for at udnytte de sene solskinstimer. Hvis de også drejer om y-aksen, kan solcellerne ”vippes”, så de også tager højde for at solen står højt midt på dagen, og lavt tidligt og sent.
Robotten kan f.eks. benytte fotoceller, for effektivt at følge solens bane, og positionere solcellepanelerne optimalt. Et interessant eksempel på brugen af solar tracking er Gemini Huset i Østrig, hvor hele huset roterer med solens gang over himlen.
Fordele:
Bedre udnyttelse af solens stråler
Op til 40% større udbytte af både direkte og diffust sollys, uden at ændre på antallet af m2 dækket af solcellepaneler.
Færre paneler
Kræver betydeligt færre paneler for at dække det nødvendige behov.
Ulemper:
Dyr investering
Et Solar Tracker system er dyrt i anskaffelse og opsætning, og gør som helhed solcelleanlægget væsentligt dyrere grundet solcellepanelers aktuelt lave pris.
Vejrfænomener
Vi har de senere år set kraftigere storme og vildere vejr (noget som ifølge DMI vil fortsætte) og 30 m2 solcellepaneler monteret på en hydraulisk robot-arm, vil virke som et stort sejl, og det kan forvolde stor skade i tilfælde af at det river sig løs.
Svær at montere
De fleste danske hustage hælder mellem 20 og 45 grader, hvilket ikke er optimalt til montering af en solar tracker. Robotten har det bedst hvis den står på flad grund eller et fladt tag, så den frit kan rotere og vende sig mod solen.
Når alt kommer til alt for private kunder, så kan et solar tracking system rent prismæssigt ikke hamle op med ganske enkelt at købe de ekstra paneler til dækning af el-regningen. Derudover kan man argumentere for, at solcellepaneler monteret direkte på taget er en god og æstetisk fornuftig måde at opsætte anlægget, da man dermed bruger et område som ellers står ubenyttet hen.
Solar trackers er dog stadig populære til industrielt brug; bl.a. danske LINAK har haft succes med trackere til solcelleparker i Tyskland.