AC/DC-relæ

Rengøring af solcelleanlæg

Skrevet d. 1. oktober 2012

Skrevet af Mikkel Danholm Albrechtsen

Kategorier: Lidt om solcellerGenerelt, Effektivitet

 

Spuling

Solcelleanlæg er i bund og grund selv-rensende. Selv ved en tag-hældning på blot 6-7 grader, er en god omgang regnskyl nok til, at panelerne bliver vasket rene.

Det kan let blive en bekymring for ens el-produktion, hvis man tydeligt kan se der ligger skidt og dækker for et eller flere af ens paneler. Særligt i pollensæsonen kan nærstående birketræer være lidt af en pestilens, da de har en tendens til, at lægge et fint gult lag af pollen henover alt hvad de står i nærheden af.

Selv om pollen er mikroskopisk små, så lægger de sig tæt nok til, at de forringer mængden af lys, der når ned til solcellerne, så man ikke får det fulde udbytte af de få solskinstimer vi har at gøre godt med. Har man ikke lyst (eller lov) til at lægge sine birketræer ned, så kan det være en økonomisk fornuftig idé, at tage vandslangen frem et par gange i løbet af foråret og sommeren, og spule panelerne rene. Det kan være nødvendigt, hvis også sand, støv o.lign. samler sig på panelerne – her et visuelt eksempel:

Før og Efter

Støv, sand, pollen m.m. kan være dræbende for anlæggets ydelse.

Det har også den gavnlige ‘bivirkning’, at hvis det er en varm sommerdag, og ens solcellepaneler er blevet godt varme, så kan en omgang kold vand køle cellerne ned, og dermed forøge el-produktionen betydeligt; om ikke resten af dagen, så indtil cellerne er varmet op igen.

Anlæg på fladt tag

Som regel når man snakker solceller på fladt tag, så sørger man for, at panelerne bliver monteret på trekantede aluminiumsbukke, således at panelerne står med en hældning på 30 grader.

Vælger man derimod, at montere paneler fladt direkte på taget, så står man overfor lidt af en udfordring i forhold til stillestående regnvand, visne grene og blade, samt store snemasser.

Uden hældning på panelerne, så forsvinder forstyrrende elementer kun ved hjælp af kraftig blæst, eller manuel rengøring, så det er absolut noget man skal tage med i sine overvejelser.

Her til sidst et eksempel på, hvordan man kan give sine paneler en ordentlig rengøring, hvis altså man har mod på at bevæge sig rundt på taget: