
AC/DC-relæ
Refleksion og genskin
Skrevet af Mikkel Danholm Albrechtsen
Kategorier: Klima/Co2, Lidt om Solceller
En af de store bekymringer folk har omkring tagmonterede solcelleanlæg, er muligheden for at skabe gener pga. kraftigt genskin, og hvorvidt man risikerer klager fra naboerne.
I forhold til solcelleanlæg er dette en mere eller mindre ubegrundet bekymring, men en bekymring som man er nødt til at belyse og frigøre for misinformation.
Refleksion og genskin
Refleksion og genskin er to nært beslægtede, men stadig forskellige begreber. Refleksion beskriver det første der sker, nemlig selve afspejlingen af lyskilden, når den rammer en refleksiv flade. Genskin er resultatet, efter lyset er blevet reflekteret og man oplever det ofte blændende skær, som man f.eks. får hvis ens nabo pludselig lægger sit tag om med sort glaseret tegl.
Så hvordan klarer solcellepanelerne sig mht. refleksion og genskin?
Vores solcellepaneler er specifikt designet til at absorbere solens stråler, for at være så effektive som muligt. Jo færre stråler der bliver reflekteret, jo højere yder solcellerne.
![]() |
|
Sort aluminiumsramme Rammen omkring selve panelet er sort, for at undgå den mængde refleksion man ellers oplever i paneler med grå eller hvide aluminiumsrammer. Ruflet røgfarvet glas Glasset i panelet er ikke det samme flade glas som i f.eks. vinduer – det er nemlig ’ruflet’ i overfladen, og sørger for, at så meget lys som muligt bliver guidet igennem glasset til cellerne. Røgfarven afhjælper også refleksion, og giver derudover panelet et pænere udtryk. Anti-refleks behandling Anti-refleks behandling gør glaspladen endnu bedre til at sende lyset igennem glasset, i stedet for væk fra glasset. Anti-refleks behandlingen er også modstandsdygtig overfor danske vejrforhold, og forringes ikke af regn og slud. |
Alle disse egenskaber bidrager til solcellepanelernes lave refleksionsniveau.
Til sammenligning kan man påpege, at glaserede tegl har et refleksionsniveau på intet mindre end 100% – ved direkte sollys kan man slet ikke se taget gennem genskinnet – blændingen er total.
Vores solcellepaneler derimod ligger på omkring 10%, og bliver med tiden kun reduceret yderligere, efterhånden som teknologien forbedres.
Der vil muligvis opstå sager i fremtiden, hvor man kan fastsætte præcedens vedrørende naboklager grundet genskin fra solcelleanlæg. Indtil videre er der, 7-9-13, ingen konkrete sager om nabostridigheder, og så længe man tager hensyn og benytter en smule sund fornuft i sit valg af solcellepaneler, så vil det forhåbentligt ikke blive et reelt problem.
Det sagt, så vil vi dog gerne vise den blændende side af medaljen så at sige – den måde og de paneler som man, ifølge os her hos Energi og Sol, ikke bør beklæde sit hustag med, hvis man vil holde sig på god fod med naboerne: