AC/DC-relæ

Rådgivning om solceller – Garanti

Skrevet d. 6. november 2012

Skrevet af Mikkel Danholm Albrechtsen

Kategorier: Garanti, RadgivningSolcelleanlæg

Når man snakker installation af solcelleanlæg, så er der stort set aldrig to huse der er ens. Ja, rækkehuse er generelt bygget med ens specifikationer, og der er mange røde tegltage med 45 graders hældning, men når det kommer til lige præcis solceller, så kan små differencer og variabler betyde meget for anlæggets ydelse.

Et tagvindue, en ventilations kanal, en flagstang eller et grantræ, kan alle sammen være med til, at besværliggøre placering og montering af solcellerne, samt kaste en grim skygge henover anlægget, og dermed forringe produktionen.

Vi mener det er vigtigt, at man bliver rådgivet omkring sine muligheder, og får dimensioneret et anlæg der tilgodeser ens behov, således at man ikke ender op med at blive bitter over for lave produktionstal, eller træt af anlæggets udseende.

Garantier man kan stole på

Et vigtigt aspekt af vores tilgang til investering i et solcelleanlæg er, at vi sørger for udarbejdelse af et ordentligt og overskueligt driftsbudget. Det er i sidste ende den dokumentation, som man kan holde op mod et anlæg, der ikke producerer nok.

Går man ud og anskaffer sig en stak solcellepaneler og smækker dem på taget, så står man kun med en vejledende værdi for, hvor meget anlægget kan producere, hvilket som regel kun er gældende for anlæg monteret med 30 graders hældning stik syd, uden skyggende elementer i omgivelserne.

Standard- og tilkøbsgaranti – paneler

Standardgaranti er den garanti, som følger produktet når det leveres fra fabrikken. Tilkøbsgaranti tilbydes generelt kun på invertere, og giver mulighed for, at udvide garantiperioden i op til 25 år på nogle produkter.

Som standard tilbydes der 10 års produktgaranti på panelerne, hvilket dækker over fejl ved selve panelerne, f.eks. en defekt diode, utæt ramme, brud på kabler osv. Flere og flere producenter er begyndt, at sætte deres produktgaranti op til 12 år, da det har vist sig, at panelerne meget sjældent leveres med fejl, og at de holder længere end man skulle tro.

Det er ligeledes standard, at paneler leveres med 10 års ydelses garanti (effektgaranti) op til 90% effektivitet. Med andre ord, panelerne skal kunne producere 90% af deres oprindelige maksimum på deres 10 års fødselsdag. Nogle producenter giver også 12 år på denne garanti, for at adskille sig på solcellemarkedet.

Garantien op til 80% lyder på 25 år som standard, og her vælger nogle producenter at give 30 års garanti.

Standard- og tilkøbsgaranti – invertere

Inverteren (vekselretteren) leveres som regel med en standard garanti på 5 år. Her vælger nogle producenter at give 6 års garanti, og for nylig er producenter begyndt at tilbyde 10 års garanti som standard på invertere.

Det er også på invertere, at tilkøbsgaranti er en mulighed. Man kan som regel tilkøbe 5, 10 eller 15 års ekstra garanti, således at man totalt set har mellem 10 og 25 års garanti. Det varierer meget fra leverandør til leverandør, hvor lang garanti de giver, og hvor lang garanti man kan købe oveni.

Flere indlæg af Mikkel Danholm Albrechtsen.