AC/DC-relæ

Placering af Inverter (vekselretter)

Skrevet d. 3. oktober 2012

Skrevet af Mikkel Danholm Albrechtsen

Kategorier: Inverter, Teknik

Fronius invertere

Der er flere ting at tage hensyn til, når man snakker placering af inverter;

Resistance overfor vind og vejr

Inverteren kan placeres hvor som helst, så længe den har den rigtige IP gradering. Stort set alle invertere der produceres i dag, har minimum IP 54, og ventilationsrørene er hermetisk lukket af fra resten af enheden, så vand og snavs ikke blæses ind i de mekaniske dele i inverteren.

Samtidig er enheden heller ikke følsom overfor vandsprøjt, hvilket en dansk sommer jo som bekendt kan skabe en hel del af.

Resistance overfor varme og kulde

Invertere kan sagtens tåle frostgrader, lige såvel som de kan håndtere rimelig høje temperaturer, inden de begynder at drosle ned for effektiviteten. For 10 år siden kunne en standard inverter ikke klare lufttemperaturer meget over 25 grader, før de begyndte at reducere produktionen.

I dag er teknikken blevet så meget bedre, at der skal være op mod 50 graders lufttemperatur, før det har nogen indflydelse på inverteren.

Ligeledes vil en kold vinterdag som regel være til gavn for både paneler og inverter, da det kan hjælpe med, at holde temperaturen nede, og dermed operere med minimale effekt-tab.

Tilstrækkelig nedkøling

Som nævnt, så skal der relativt høje luft-temperaturer til, før inverteren begynder at reducere produktionen. Selv hvis temperaturen i inverteren bliver høj på en særlig varm sommerdag, så vil ventilationen starte automatisk, og køle de aktive elementer i selve inverteren.

Man kan selvfølgelig komme i problemer med høje temperaturer, såfremt man i grotesk grad overdimensionerer sin inverter, og tilslutter for mange solceller til enheden – hvilket vi absolut på det stærkeste fraråder, da den forøgede spænding kan udgøre en fare for husets elektriske apparater, såvel som beboere.

Tyveri

Vi har endnu ikke hørt noget fra folk, som (7-9-13) ligefrem har fået stjålet deres vekselretter, men efterhånden som invertere begynder at brænde ud, så vil der desværre nok opstå et marked for stjålne invertere.

Placeringen kan her betyde meget, da det sagtens kunne være fristende at kappe kablerne og løbe med inverteren, hvis den står frit synlig på gavlen ud mod vejen. Vi arbejder derfor sammen med dig om dine ønsker, i forhold til at placere inverteren ude af syne, men samtidig tæt på anlægget, således at der ikke er for stort tab i kablerne.

Overvågning

Hvis man fravælger både den online overvågningsmodel, eller den USB-tilsluttede, så er man nød til at kigge direkte på inverterens menu, for at aflæse produktionstallene. Det kan være svært at aflæse tallene, hvis du vælger at placere selve enheden bagest i et uoplyst loftrum.

Fronius monteret på loftet

Her vil et kommunikationsmodul med net/USB tilslutning være en god idé, hvis man er interesseret i data omkring el-produktionen. Model: IG Plus 60V-2

Vi opvejer og fremlægger selvfølgelig fordele og ulemper, i forhold til præcist hvor du gerne vil have inverteren hængende – der er som regel flere løsningsmuligheder end man umiddelbart tror, og du er velkommen til at kontakte os, hvis du har yderligere spørgsmål.

Flere indlæg af Mikkel Danholm Albrechtsen.