AC/DC-relæ

Myter omkring solceller

Skrevet d. 20. august 2012

Skrevet af Mikkel Danholm Albrechtsen

Kategorier: Lidt om solcellerSolceller og Solcelleanlæg

Question

Med et så pulserende og hastigt voksende marked som vi lige nu oplever i solcellebranchen, så vil der uundgåeligt forekomme et væld af myter og misforstået information. Det vil i sidste ende skade branchen som helhed, samt vildlede almindelige mennesker som er interesserede i, at anskaffe sig et anlæg.

Det er muligt du vil kunne nikke genkendende til nogle af følgende udsagn:

Strøm fra solceller skal bruges med det samme

Det er efterhånden nogle år siden, at dette har været tilfældet. Nettomålerordningen er skabt til netop dette formål – at du kan sælge din strøm til elselskabet, og købe den tilbage krone for krone, uden at lide under høje afgifter eller lign. Med andre ord, hvis dit anlæg er tilmeldt nettoafregning, og har produceret 5.000 kWh på et år, så kan du kvit og frit have et el-forbrug op til 5.000 kWh det år. Du kan læse mere om nettoafregning her.

Solceller virker som lyskæder

Et klassisk problem – en enkelt pære går ud, og hele kæden går ud. Det er bl.a. den erfaring der har gjort, at solcellepaneler i dag bliver fremstillet med bypassdioder på bagsiden af panelet. Hvis et panel sætter ud, så løber strømmen bare videre til de næste paneler.

Hvis en tredjedel af solcellepanelet går i skygge eller i stykker, så bliver strømmen dirigeret videre ad kablet, så du ikke ender med at hele panelet, eller værre endnu hele strengen, stopper med at producere pga. et enkelt panel.

Nettomålerordningen bliver fjernet

Den fabelagtige ordning, som tillader nettoafregning på årsbasis, er også offer for en del spekulation om, hvorvidt den pludselig vil blive trukket væk under anlægsejernes fødder. Sandheden er den, at ordningen, som først blev implementeret i 2005 som et 5-års program, og siden hen forlænget yderligere 10 år til 2021, er for nylig blevet fredet. Alle godkendte anmodninger om nettoafregning vil stå ved magt indtil 2021 – hvorvidt de lovgivende magter har tænkt sig at udvide ordningen vil tiden vise.

Har du også hørt historier og myter omkring solceller? Du er velkommen til at kommentere nedenunder, eller på vores Facebook-profil.