
AC/DC-relæ
Mikro-invertere
Skrevet af Mikkel Danholm Albrechtsen
Kategorier: Invertere, Ny teknologi
En af de store nyheder på solcellemarkedet indenfor invertere (vekselrettere), er mikro-invertere. Der er for nylig blevet lanceret flere forskellige fabrikater af mikro-invertere, og de har hurtigt vundet en del af markedet med deres forbedringer i forhold til almindelige invertere. Der er med tiden kommet flere og flere invertere på energinet.dk’s positivliste, og efterhånden er der også kommet en del mikro-invertere på listen.
Udover den reducerede størrelse og begrænsede kapacitet, så fungerer en mikro-inverter stort set ligesom en inverter af almindelig størrelse. Den omdanner jævnstrømmen fra solcellepanelet til 230V vekselstrøm, men den gør det for kun et eller to solcellepaneler ad gangen, til forskel fra, at have seriekoblet 10-12 paneler sammen til én port på en stor inverter.
Optimeret ydeevne
Fordi hver inverter kun skal koncentrere sig om et eller to paneler, så kan inverteren optimere panelets produktion i forhold til skygger og lign., uden at justeringen får indflydelse på resten af anlæggets produktion.
Længere holdbarhed
Når man snakker invertere i dag er det generelt reglen, at producenter ‘kun’ vil give 5 års garanti, med ekstra garanti-tilkøb op til 10, 15 eller 20 år. Mikro-inverternes holdbarhed derimod, skydes til at være omkring 25-30 år, således at deres levetid stemmer overens med de paneler, som de bliver monteret under. Det giver et noget bedre regnestykke, når man ikke skal beregne en udskiftning af inverter med i prisen.
Nøjagtig overvågning
Moderne mikro-invertere er udstyret med Wi-fi elementer til trådløs kommunikation – hvilket vil sige man, via sin computer, kan overvåge og holde statistik over, hvor meget strøm hvert enkelt solcellepanel producerer. Ligeledes, hvis et panel går i stykker, så kan man med det samme se, hvilket panel der er i stykker, uden at skulle teste sig igennem hele strengen, eller måske hele anlægget, for at finde fejlen.
Nemmere udvidelse af anlægget
Hvis man i dag gerne vil gøre sit anlæg større, og have lagt flere solceller på sit tag, så kræver det at man kan lave en passende streng – som regel på mellem seks og tolv solcellepaneler. Udover det skal man også sikre sig, at inverteren kan håndtere de ekstra paneler, hvilket den sandsynligvis ikke kan, hvis den er ordentligt tilpasset det eksisterende anlæg.
Med mikro-invertere kan man montere det ønskede antal ekstra paneler, uden at bekymre sig om, om der er nok til at forme en streng, som passer til inverteren.
Mikro-inverteren er et spændende tiltag på markedet, og de vil absolut være at finde på hylderne i fremtiden. Alt det sagt, så vil den samlede investering på f.eks. et 6,0 kWp (eller større) anlæg blive forøget betragteligt ved installation med mikro-invertere, da det selvfølgelig er dyrere end at samle alt i én stor inverter. Derudover står man overfor en mere kompliceret kablings-opgave, da man kun kan koble maks. to paneler sammen, og derfor skal finde en løsning til kablingen fra alle inverterne, ned til el-måleren.