AC/DC-relæ

Kan mit tag holde til et solcelleanlæg?

Skrevet d. 5. september 2012

Skrevet af Mikkel Danholm Albrechtsen

Kategorier: Montage, Beregning, Store anlæg, Tagplads, Tagtyper

Snittegning

Et ganske relevant og vigtigt spørgsmål, at stille sin fremtidige leverandør af solcelleanlæg. Sidder man i et hus med et gammelt udtjent tag eller en meget let tagkonstruktion, så kan det være en reel bekymring. Har man derudover mistanke om, at tagets underliggende konstruktion muligvis er svækket et eller flere steder, så er det vigtigt man får afklaret hvor og hvor stort problemet er, således at anlægget, såvel som håndværkerne der udfører monteringsarbejdet, på ingen måde er i fare.

I langt de fleste situationer vil svaret dog være ja. Tagkonstruktioner på danske huse er generelt bygget til, at modstå lidt af hvert – f.eks. kan de fleste tagkonstruktioner sagtens holde til at have flere mennesker stående på et forholdsvis lille område, i forhold til udførsel af forskellige former for tagarbejde.

Vores foretrukne solcellepaneler, (og solcellepaneler generelt), belaster ikke taget med særlig mange kg pr. kvadratmeter; 11,5 kg/m2, for at være nøjagtig, hvilket for et 6,0 kWp anlæg bliver til omkring 450 kg., fordelt på 38 m2. Vel at mærke fordelt henover 30 paneler, som så er fastspændt på aluminiumsprofiler, hvilket yderligere reduceret presset på et givent punkt på taget.

Vi tilbyder syn og beregning

Vores tilknyttede bygning sagkyndige har mulighed for, at besigtige og bedømme en tagkonstruktion, og bestemme hvorvidt der vil være noget i vejen for, at et solcelleanlæg vil kunne sættes sikkert op. Vurderingen sker primært på baggrund af en snittegning og en plantegning, således at den sagkyndige kan få et nøjagtigt overblik over, hvordan taget er skruet sammen.

Hvis der derefter er behov for yderligere tilsyn, så kan det også arrangeres, men det vil sjældent være tilfældet. Vi har endnu ikke oplevet en tagkonstruktion, som ikke var i stand til, at bære et solcelleanlæg, så der vil sandsynligvis gives grønt lys for solcelleprojektet.