
AC/DC-relæ
Hvor meget strøm får jeg ud af soltimer?
Skrevet af Mikkel Danholm Albrechtsen
Kategorier: Klima/Co2, Teknik, Lidt om Solceller
Det er ikke helt nemt, at hitte rede i de mange fag termer omkring el-producerende solceller. De fleste kender til Watt – man tænder for en 60-Watts pære, lader den brænde i en time, og så har man brugt 60 Watt timer. Lader man den brænde i 100 timer, har man brugt 6.000 Watt timer, eller 6 kilo Watt timer.
Når man så tager et solcellepanel, og begynder at snakke om effekt i Watt peak, så taler man om den absolut optimale effekt panelet kan levere som helhed, under test forhold som forkortes til STC (Standard Testing Conditions).
STC har følgende forudsætninger:
-Solen skinner på panelet med en effekt på 1000 Watt pr. m2
-Solen står i zenith – dvs. solen står perfekt højt på himlen, og skinner direkte ned.
-Solcellerne holder en konstant temperatur på 25 grader celsius, og mister ikke effekt grundet varme.
I den virkelige verden forekommer disse tilstande 0,0% af den tid solen skinner. Det er ikke et realistisk scenarie udenfor et laboratorium, men for at have en fælles målestok til sammenligning af flere tusinde forskellige paneler, så bruger man STC som fælles forudsætninger.
Så for eksempel, under STC, hvis du har et solcellepanel der fylder præcis én m2, og som har en effektivitet på 10%, så vil panelet have en Watt peak værdi på 10% af solens 1000 Watt pr. m2, hvilket vil sige 100 Watt peak.
Det er derfor Watt peak udelukkende skal ses som et sammenligningsværktøj til, at sammenligne paneler med hinanden, for at se hvilket der har flest Watt peak pr. m2. Man kan ikke bruge Wp værdien til særlig meget andet, og slet ikke til, at udregne hvor mange kWh ens tag-monterede solcelleanlæg kan producere på årsbasis.
Så hvad er egentlig en soltime?
Vi har omkring 1750 af slagsen i Danmark – lidt flere hvis man bor i Gudhjem, lidt færre hvis man bor i Vejle. Generelt er øerne og placeringer på kysten solrige, og særligt Skagen og det nordlige Bornholm har det lidt lysere end resten af landet, med tæt på 1900 solskinstimer.
Måler man derimod i det midtjyske, så kan man finde steder med helt ned til 1650 solskinstimer.
Definitionen af en solskinstime, hvis man spørger DMI, er en time hvor solen skinner med en effekt på mindst 120 Watt pr. m2 – et godt stykke fra de 1.000 Watt pr. m2, som bruges i laboratorie-test (STC).
Så hvordan kan man så regne ud, hvor mange kWh et anlæg på 6 kWp producerer? Vi har i Danmark en tommelfingerregel, som siger at man kan tage antallet af Watt peak, f.eks. 6.000 Wp, trække 10 % (600) fra, og så har man nogenlunde årsproduktionen (5.400 kWh).
Dette er dog ikke præcist, og det er også kun troværdigt, hvis anlægget monteres med retning mod Syd, på et 20-45 graders hældende tag, og uden nævneværdige skygger.
Ting man skal tage hensyn til i den virkelige verden:
Der er mange ting der gør det nærmest umuligt, at udregne anlæggets produktion. Når man har dimensioneret solcelleanlæg i hundredevis, så lærer man efterhånden, at ramme indenfor små 100 kWh på årsbasis, men for at få en nøjagtig beregning, så er man nød til at bruge et program, som kan foretage de nødvendige udregninger, som f.eks. PVSol.
Man skal huske at tage højde for, eksempelvis:
-Elementer der skygger, enten permanent eller midlertidigt
-Pollen, støv, kviste, blade, grene o. lign. på panelerne.
-Ikke optimal hældning på panelerne
-Ikke optimal indfaldsvinkel for sollyset
-Reduceret produktion grundet opvarmning af paneler
Andre forhold der kan påvirke produktionen, eksempelvis:
-Tab i kabler fra anlæg til inverter
-Tab i inverter
-Tab i kabler fra inverter til el-måler
Alle ovennævnte faktorer skal regnes med, for at give et retvisende billede af, hvor meget dit solcelleanlæg kan producere. Det er ikke en udregning man kan sætte sig ned og lave uden videre.
Vi specialiserer os i rådgivning, og bruger et program specifikt udviklet til dimensionering af solcelleanlæg, kaldet PVSol. Det tager højde for alle faktorer, og sørger for, at regnestykket er realistisk, således at vi kan informere korrekt, omkring mulighederne for produktion af el gennem sol energi.
Flere indlæg af Mikkel Danholm Albrechtsen.