AC/DC-relæ

Hvor meget fylder solceller til erhverv?

Skrevet d. 23. januar 2013

af Henrik Vester Danske Solceller på Facebook Kategorier: ErhvervLandbrug, Tagplads Efter solcellemarkedet har taget et kvantespring fra privatmarkedet, og helt over på den anden side til erhvervsmarkedet, står man umiddelbart overfor anderledes udfordringer, i forhold til placering og dimensionering af solcelleanlæg. Udover at skulle vurdere og analysere virksomhedens forbrugsmønster af el som omtalt i tidligere indlæg, så skal man også overveje, hvorvidt man vil benytte sig af moderne pladsbesparende teknologi, (f.eks. solar trackere), eller om det er en bygning med masser af tag- eller jordplads, hvor et stort anlæg med omkostnings-effektive solceller er en god idé.

Integrerede solceller

Solceller til erhverv, som på en eller anden måde er integreret i virksomhedens bygning(er), fylder i sagens natur ingenting, da de udgør en del af tagkonstruktionen, eller facaden hvis det er muligt. Du kan læse tidligere indlæg om integrerede solceller her på bloggen, og blive klogere på, hvorfor lige netop det er den rigtige løsning for din virksomhed.

Watt peak kan ikke måle areal

Det er ikke muligt, at benytte et panels Wp værdi til, at udregne hvor meget anlægget vil fylde. Et monokrystallinsk solcellepanel på 200 Wp, er selvfølgelig meget mindre end et polykrystallinsk panel på 390 Wp. Der er to faktorer man kan bruge, til at bedømme hvor meget man får ud af et panel pr. m2, og det er henholdsvis celle-effektivitet og panel-effektivitet. De små celler bag glasset har hver deres individuelle effektivitetsprocent, som man får frem ved, at teste dem under STC (Standard Testing Conditions). Man kan gøre det samme med panelet som helhed, således man får panel-effektiviteten i procent, hvilket er den hyppigst anvendte faktor, til sammenligning af to forskellige paneler.

Wp pr. m2/kr.

Det betyder selvfølgelig en hel del, hvor mange Watt peak man får ud af én kvadratmeter panel, og hvor mange kroner man betaler pr. Watt peak. Det er nøgle-faktorer, når man skal finde ud af, hvor meget et anlæg kommer til at fylde. Når der er tale om store anlæg, så betyder det ikke nær så meget, at de store paneler er sværere at få til, at passe sammen i et rimeligt mønster på et hustag, da der som regel er rigelig med tagplads eller grundareal.

Grundværdier for kWp -> m2

Efterhånden som effektivitetsprocenter bliver højere og højere over hele linjen af solceller, både mono- og polykrystallinske samt tyndfilm, så bliver det selvfølgelig nødvendigt, at allokere mindre og mindre plads til solcelleanlæg. Der er visse grundværdier man kan holde sig til; – Et 6 kWp anlæg fylder omkring 36 m2, og producerer tæt på 5.700 kWh om året. – Et 20 kWp anlæg fylder omkring 120 m2, og producerer ca. 18.000 kWh om året. – Et 400 kWp anlæg fylder omkring 2.400 m2, og producerer ca. 375.000 kWh om året. Ovenstående værdier er selvfølgelig vejledende, og er baseret på gode forudsætninger, med nye og effektive paneler. Flere indlæg af Henrik Vester.