AC/DC-relæ

Hvor meget fylder et solcelleanlæg?

Skrevet d. 7. september 2012

Skrevet af Mikkel Danholm Albrechtsen

Kategorier: Montage, Tagplads, Store anlæg

”Hvor meget fylder solceller?” er ikke umiddelbart et spørgsmål med et enkelt svar. Der er mange forudsætninger for, hvor store solceller er, eller rettere, hvor meget plads et færdigmonteret solcelleanlæg vil komme til at fylde.

Forskellige solcellepaneler fra forskellige producenter, kan også være meget forskellige i størrelsen – f.eks. kan de findes fra 1 x 0,5 meter, op til 2,6 x 2,2 meter. Der er selvfølgelig også stor forskel på, om man snakker et lille 3 kW anlæg, eller et større 8 kW anlæg – jo mere power man vil have, jo mere plads skal man bruge.

Betyder paneler med høj ydelse (Watt) behov for mindre plads på taget?

Det lyder logisk at det skulle hænge sådan sammen, men det er sjældent tilfældet. Om det er 150 W, 200 W, 250 W, eller sågar 390 W, så hænger det altid sådan sammen, at størrelsen på panelet følger med antallet af Watt. Du får derfor meget ens tal når du endelig regner ud, hvor mange Watt du rent faktisk får per m2 panel. Det kan variere i forhold til typen af selve solcellerne – vores mono-krystallinske fylder mindst, de poly-krystallinske fylder lidt mere, og tyndfilmscellerne fylder en hel del mere, end begge de krystallinske typer.

For nu at gøre det så simpelt som muligt, så er her en god tommelfingerregel omkring størrelsen på et mono-krystallinsk solcelleanlæg. Gang antallet af kWp med 6 – så får du et ganske retvisende tal, som beskriver hvor mange m2 solcelleanlægget kommer til at fylde. Nogle af de typiske størrelser på anlæg:

Effekt Areal
3,0 kWp 18 m2
6,0 kWp 36 m2
7,2 kWp 44 m2
8,0 kWp 48 m2
10,0 kWp 60 m2

En del af vores rådgivning går ud på, at finde ud af præcis hvilken størrelse anlæg, som er det rigtige for dig. Energi og Sol tilbyder udarbejdelse af en energirapport samt et komplet driftsbudget, så vi kan skræddersy et ordentligt dimensioneret anlæg, der i sidste ende kan leve op til dine forventninger.