AC/DC-relæ

Hvilken type solcelle er bedst?

Skrevet d. 30. oktober 2012

Skrevet af Mikkel Danholm Albrechtsen

Kategorier: TeknikEffektivitetSolcelleanlæg, Tyndfilm

Solceller til produktion af el

Der er ikke umiddelbart noget entydigt svar på det spørgsmål. Forskellige personer har forskellige ønsker om forskellige solcelleanlæg, og hvad der passer et sted, passer måske ikke et andet.

Der er i dag tre forskellige typer solceller, som er tilgængelige for markedet, hver med deres fordele og ulemper. Her en kort gennemgang:

Monokrystallinske solcellepaneler

Sort solcellepanel liggende

Kendes på deres sorte, matte, og ofte ensformige udtryk, som naturligt nok gør dem meget populære på privatkundemarkedet. De fås oftest med sort ramme og sort baggrund, så de falder naturligt i med de fleste typer (og farver) tag.

Udover de æstetiske fordele, så har panelerne højere effektivitet end de to andre typer, og yder derfor flere kWh om året, og det på færre kvadratmeter.

Skal man nævne en ulempe, skal man nævne prisen pr. Watt. Den er højere end tyndfilm, og betydelig højere end de fleste polykrystallinske. Specielt den sort-eloxerede aluminiumsramme som giver et pænere solcelleanlæg koster ekstra, da den kræver flere ressourcer under produktionen.

Polykrystallinske solcellepaneler

Poly Krystallinsk

Kendetegnes ofte ved deres blå og hvide/grå udseende, som kan gøre dem noget utiltalende at se på, særligt hvis de placeres på f.eks. et rødt tegltag. Polykrystallinske solceller foretrækkes til industri-projekter eller større offentligt finansierede projekter, da udseendet ofte betyder mindre i de sammenhænge.

Prisen er dog også derefter, og poly er generelt en hel del billigere end mono – i anskaffelsespris. Tager man den samlede økonomi over eksempelvis 20 år, så vil de monokrystallinske efterhånden reducere en del af prisforskellen, da poly-panelernes lavere effektivitet giver lavere el-produktion.

Tyndfilms-solcellepaneler

Tyndfilmspanel

Den lille ny på markedet, som efterhånden hverken er lille eller ny længere. Tyndfilm har efterhånden opnået en betragtelig markedsandel, og er ved at nå effektivitets-grader, hvor den kan stille op som en seriøs konkurrent til de noget ældre mono- og polykrystallinske.

Tyndfilmspaneler er generelt de pæneste at se på, da det glatte, sorte og uafbrudte look gør sig særdeles godt til montering på stort set alle typer tag, endnu bedre end de monokrystallinske.

Oveni det æstetiske plus, er tyndfilm generelt bedre til, at fastholde en højere produktion under forhold hvor der falder skygge på panelerne, eller hvor lysets indfaldsvinkel ikke er optimal. Skal man f.eks. montere på et øst/vest vendt tag med lav hældning (5-15 grader), så vil tyndfilm være bedre til, at få mere ud af solens stråler.

Tyndfilm står dog stadig svagere, primært grundet deres lavere kWp pr. kvadratmeter, som gør man skal bruge mere tagplads for, at opnå samme effekt, som med monokrystallinske. Det betyder man skal have flere paneler, og selvom tyndfilm faktisk er lidt billigere end de krystallinske moduler, så har man stadig en større omkostning, både i anskaffelse, men også i arbejdstid til montagen.

OBS: Se det tidligere indlæg, Udnyttelsesgrad i Solceller, for at læse mere om de forskellige solcelletyper, inkl. deres respektive effektivitetsgrader.

Hvad passer mig bedst?

Vi kigger selvfølgelig på, hvilke muligheder du har med dit tag i din situation, og finder ud af hvad der passer til dit forbrug og dine ønsker. Du er velkommen til at kontakte os her for et tilbud på et solcelleanlæg, uanset type.

Flere indlæg af Mikkel Danholm Albrechtsen.