AC/DC-relæ

Et hak i nettomålernes guldrandede investering

Skrevet d. 30. november 2012

Skrevet af Mikkel Danholm Albrechtsen

Kategorier: NettomålerordningenEl-priser, El-nettet

Tilskud

Det har under solcelleboomet været god skik, at påpege den store sandsynlighed for, at el-selskaberne på et tidspunkt ville komme med en forhøjet afgift for solcelleanlægsejeres tilslutning til el-nettet, som en form for gratis batteri. Ventetiden er nu ovre, og afgiften ser nu ud til, at blive en realitet pr. 2013.

Med skæringsdatoen den 19. november for tilmelding til den gamle nettomålerordning, har Østjysk Energi valgt at pålægge alle kunder tilmeldt den lukrative, og nu afdøde, nettomålerordning, en afgift på kr. 600 om året (for et standard 6 kWp solcelleanlæg). Dette bliver en ekstra afgift oveni net-abonnementsafgiften; det er den afgift på 120 kr. årligt, som alle el-kunder betaler, solcelleanlæg eller ej. Det er ikke som sådan en uforudset udgift, men 600 kr. årligt er en betragtelig afgift at lægge ud med fra udbyders side.

El-selskaber følger trop

Selvom det indtil videre kun er Østjysk Energi, der har annonceret den ekstra afgift, er det kun et spørgsmål om tid, sandsynligvis meget kort tid, før resten af el-branchen sætter efter med samme afgift til samme gruppe kunder.

Begrundelserne for afgiften er bl.a. det ekstra slid på el-nettet, fordi de mange små anlæg skal sende strøm ud på nettet på samme tid, og dermed skaber en belastning – nogle anlæg med én, andre med to, og andre med tre faser, som til tider kan være svært for el-nettet at håndtere. Hvorvidt det rent faktisk slider på el-nettet skal jeg ikke gøre mig klog på, men afgiften er/bliver alt andet lige en realitet for samtlige landets solcelleanlægsejere.

Forringer investeringen marginalt

600 kroner om året er på ingen måde noget, der vælter tilbagebetalingstiden for de nuværende kunder – den udskyder måske horisonten en 6-8 måneder, men med 20 års garanteret nettoafregning er det ikke umiddelbart noget, der kommer til decideret at ødelægge nogens investering.

Dette forudsætter selvfølgelig, at der ikke om et års tid eller to, måske med jævne mellemrum, kommer yderligere afgifter/afgiften bliver forhøjet, således at indtjeningen på solcelleinvesteringen langsomt bliver skubbet længere og længere ud i fremtiden.

Dybt urimeligt!

Er man anlægsejer, er det selvfølgelig en ærgerlig ridse i lakken – at der først sås tvivl om, hvorvidt ens nettomålerordning bliver justeret med tilbagevirkende kraft, har været nervepirrende nok. Med det på plads, og så endda i hele 20 år frem i stedet for de 10 år som kunderne blev lovet, så det ud som om, der var ro på investeringen.

At el-selskabet så lægger ud med en afgift på 600 kr. om året, hvilket sandsynligvis ikke er et statisk beløb der holder sig på 600 kr. de næste 20 år, kan virkelig give en bitter smag i munden, og en irriterende følelse af usikkerhed overfor sin investering.

Hertil skal det dog tilføjes endnu en gang, at af de hundredevis af økonomiberegninger vi har lavet, vil langt de fleste anlæg stadig være tilbagebetalt langt før de 20 års nettoafregning er løbet af staben, så selvom afgiften løber op i 12.000 kroner over 20 år, så vil der i sidste ende stadig være et betragteligt afkast af solcelleinvesteringen.

Flere indlæg af Mikkel Danholm Albrechtsen.