AC/DC-relæ

Grønt regnskab med solceller

Skrevet d. 1. februar 2013

af Mikkel Danholm Albrechtsen

Kategorier: ErhvervKlima/CO2

CO2 Fodaftryk

Et grønt regnskab har ikke noget at gøre med, hvorvidt en virksomhed har positive tal på bundlinjen, eller lignende økonomisk velbefindende. Farven grøn refererer selvfølgelig til miljøet, og bevarelsen af dette, i henhold til erhverv og industri, der udleder store mængder forurenende materiale.

Det grønne regnskab er en total opgørelse over hvad, hvordan og hvor meget en virksomhed har udledt i form af f.eks. CO2 såvel som andre potentielt skadelige stoffer, så offentligheden kan få syn for sagen, hvis man ønsker indsigt.

Krav til visse virksomheder

Et grønt regnskab er et direkte krav i Danmark, såvel som resten af EU, blandt andet for virksomheder, hvis aktiviteter kræver en miljøgodkendelse. Alt hvad der udledes gennem luft og vand skal opgøres og opføres, så det er let tilgængeligt og sammenlignelig i forhold til de gældende regler på området.

Kan udarbejdes frivilligt

Man behøver ikke være miljøregistreret og forurenende for, at få lov til, at udarbejde og offentliggøre et grønt regnskab. Hvis en virksomhed gør meget ud af sin grønne profil, og måske komplimenterer det grønne regnskab med solceller, så kan det, blandt andet i marketings-øjemed, være et fornuftigt tiltag, at føre et grønt regnskab.

Politiske forbrugereMiljøvenlig strøm

Vi her i den vestlige verden har et vist overskud, både tidsmæssigt og økonomisk, som gør at vi kan gå mere op i, hvorfra vi får vores varer og goder, og hvordan disse er blevet fremstillet. Det er ikke utænkeligt, at en miljøbevidst kunde specifikt går efter en virksomhed med en grøn profil, eller i hvert fald lader det grønne regnskab figurere i den endelige beslutning om, hvem vi vælger som leverandør.

Befolkningens krav til virksomheders grønne profil er ikke noget der formindskes. Selvom krisen stadig florerer, så er der fortsat stor fokus på miljøvenlighed, og et solcelleanlæg er noget der kan lyse op i en virksomheds grønne fremtoning.

Solceller i det grønne regnskab

Hele pointen her er, at alternativ energi i form af solceller, er en betydelig post i det grønne regnskab, da nedbringelsen af Co2, selv for mindre og mellem-store anlæg, reduceres årligt med flere hundrede, hvis ikke flere tusinde, tons. Sammen med relevante energi- og ressourcebesparende tiltag, så kan solceller til erhverv være en god og økonomisk forsvarlig indgang til, at begynde på, eller forbedre, et grønt regnskab.

Hvad end motivationen så måtte være for virksomheden, så er det et faktum, at solceller er en solid investering for erhvervslivet, med en acceptabel tilbagebetalingstid omkring 5 år.

Flere indlæg af Mikkel Danholm Albrechtsen.