AC/DC-relæ

Er tyndfilm vejen frem?

Skrevet d. 16. juli 2012

Skrevet af Mikkel Danholm Albrechtsen – konsulentEnergi og Sol på Facebook

Kategorier: TeknikNy teknologi, Tyndfilm

Det er snart mange år siden man kunne stille det spørgsmål første gang, og ja, alt peger på at tyndfilm vil blive den nye kilde til solenergi i fremtiden, men hvad er det der gør, at tyndfilmsceller bliver spået en stor fremtid på solcellemarkedet?

Effektiv fremstilling og produktion

Produktionen af selve tyndfilms-modulet kræver færre råmaterialer, så det er nu en del billigere at lave tyndfilmsceller i forhold til de klassiske mono-krystallinske silicium-solceller som vi kender. Derudover er processen man bruger til fremstilling af tyndfilmsceller mindre ressource krævende, hvilket giver en yderligere besparelse hos producenten.

Bedre udnyttelse af solens stråler

Tyndfilmsceller er generelt bedre til at producere strøm fra solens stråler, selv om lysets indfaldsvinkel ikke er optimal. En typisk monokrystallinsk solcelle er ikke særlig god til at håndtere stråler ved solopgang, solnedgang, og solens lave gang over himlen i vinterhalvåret. Tyndfilmscellerne er derimod betydeligt bedre til at håndtere solstrålernes til tider skæve indfaldsvinkler, og får meget ud af solens indirekte stråler.

Håndterer skygge-elementer bedre

Træer, skorstene, flagstænger, antenner, ventilationshætter, naboens tag – er bare nogle af de elementer, der kan forringe dit solcelleanlægs produktion. Også her er tyndfilm bedre, da cellernes effekt-tab er begrænset til selve skyggen, hvorimod almindelige solceller har det med også at reducere effektiviteten i området omkring skyggen.

Pænere at se på

tyndfilm solcellerTyndfilmsceller har også en æstetisk fordel – de er pænere at se på, har et bedre og mere ensformigt udtryk, og kan både bruges på taget, som en del af taget, eller sågar som en del af bygningens facade, da cellerne er mindre kritiske overfor sollysets indfaldsvinkel.

Men men men…

Det store ”men…” mht. tyndfilm er, at de har så lav en effektivitet som de har; 7-11% mod 15-19% på de mono-krystallinske silicium solceller. Dermed ender du i en situation, hvor du skal bruge ca. 38 m2 til et 6 kWp mono-krystallinsk anlæg, og ca. 50 m2 til et 6 kWp tyndfilmsanlæg.

Det er de færreste husejere der har 50 m2 brugbart og tilgængeligt tag-areal, og med den p.t. meget lave pris på traditionelle silicium solceller bevirker det, at tyndfilm endnu ikke er et økonomisk eller pladsmæssigt fornuftigt alternativ til regulære silicium celler.

Tyndfim tilbyder nye muligheder for design og æstetik