AC/DC-relæ

Building Green – Klimaminister Martin Lidegaard

Skrevet d. 15. oktober 2012

Skrevet af Mikkel Danholm Albrechtsen

Kategorier: Integreret solcelleanlæg, Klima/Co2, Nettomålerordning, Store anlæg, Tilskud

Publikum

Den 10. og 11. oktober blev der, ligesom i 2011, afholdt Building Green i Forum – en messe hvor koncepter og idéer indenfor bæredygtigt og energibesparende byggeri kan få eksponering. Et samlingspunkt for byggebranchen, såvel som virksomheder indenfor vedvarende energi, hvor erfaringer kan udveksles, og ny teknologi kan få et talerør til omverdenen.

Energi og Sol indtog i år en rolle som besøgende – dels for at se, hvordan den grønne fremtid ser ud for Danmark, men absolut også for at høre, hvad klimaminister Martin Lidegaard havde at sige, om hele situationen vedrørende solceller og tilskudsordninger m.m.

Det forløb i store træk som man kunne have forventet.

Klimaministeren

Ingen konkret udmeldelse

Klimaminister Martin Lidegaard holdt igennem hele foredraget fast i, at han ikke havde meget mere information at give, end det han allerede havde meldt ud i pressen; at der er otte partier der skal opnå enighed, og at der ikke vil komme nogen egentlig udmelding før uge 43.

Det var ikke umiddelbart noget der kunne stille salen tilfreds, da den afsluttende spørgerunde blev heftigt domineret af kritiske og irriterede røster, grundet den store mængde rygter der har verseret i medierne.

Der var generel utilfredshed med, at al den rygtedannelse og dårlige information var ved at smadre branchen, og at usikkerheden ville bremse udviklingen af den danske solcelleindustri.

Ministeren gav det svar han nu engang kunne give; at han på ingen måde kan kontrollere den frie presse, og ikke kan bruge sin tid på konstant at dementere falske udtalelser, flyvske spådomme eller hvad naboens søsters farbror vist nok havde hørt.

Der bliver arbejdet på sagen, og med otte partier der skal stilles tilfredse, så kan der ikke blive tale om et hurtigt fix – det er en sag der tager tid.

Følgende blev slået fast (igen igen):

 

  1. Der kommer ikke nogen officiel udmeldelse før uge 43.
  2. Vi er ikke interesserede i, at ødelægge solcellebranchen.
  3. 6 kW grænsen vil blive afskaffet (sandsynligvis sammen med nettomålerordningen).
  4. De nye regler bliver ikke indført med tilbagevirkende kraft.

Og så en enkelt ny, som vi ikke officielt havde stiftet bekendtskab med, men som vi er glade for;

  1. Solceller integreret i tagkonstruktionen vil få samme vilkår som anlæg monteret ovenpå taget.

 

Andet på dagsordenen

Ministeren fik selvfølgelig også lov til, at snakke om andet end solceller. Bæredygtigt ny-byggeri var et stort emne, såvel som landets målsætning om, at skabe 100% af vores el og varme gennem vedvarende energikilder inden 2035.

Danmark skal i fremtiden være et land, der kan bryste sig af at være et af de mest energieffektive, og ressource-besparende lande, samtidig med, at vi opretholder vores stærke forsyningsnet gennem videreudvikling af det såkaldte Smart Grid.

Flere indlæg af Mikkel Danholm Albrechtsen.