AC/DC-relæ

Akkumulering og lagring af energi fra solceller

Skrevet d. 19. april 2013

af Henrik Vester En teknologi der ikke rigtig er fulgt med solcellers eksplosive udvikling, er muligheder for lagring af den strøm de producerer. Med alt hvad vi har af batterier og kemiske konverterings-løsninger, så er der ikke nogen rigtig effektiv løsning, som kan svare sig i forhold til mængden af energi der kan lagres, og prisen på lagringen. Der er skam ikke mangel på muligheder for lagring af strøm, men når man snakker mindre vedvarende energi-anlæg til private eller mindre/mellemstore erhverv, så bliver batterierne alt for dyre til, at økonomien i det samlede anlæg kan betale sig. Mængden af lagrede kilo Watt timer er ikke stor nok, og sliddet på batteriet gør, at det skal udskiftes flere gange i anlæggets levetid.Batteri Kan man bare tilslutte sin inverter til et batteri? Nej, det er ikke bare lige sådan at gøre. Man skal selvfølgelig have fagfolk til at se på, hvorvidt det batteri man vil bruge, egner sig til den mængde og styrke strøm, som inverteren producerer. Man bør enten have forudgående viden, eller søge råd hos en ekspert, således man ikke ender op med, at påføre sit nye batteri, eller værre endnu hele el-installationen, permanent skade.

off-grid anlaeg med batteri

Et mindre solcelleanlæg tilsluttet batteri-enheder

Muligheder i batterier til ø-anlæg (off-grid solcelleanlæg) Batterier, eller invertere med indbygget batteri-system, har i lang tid været gode løsninger til små off-grid systemer, de såkaldte ø-anlæg. Det er ganske enkelt et solcelleanlæg, som ikke er tilsluttet el-nettet og derfor er et lukket kredsløb, som kun føder strøm ind i den tilsluttede husstand. Grundet dette er det selvfølgelig nødvendigt, at vælge specielle invertere og paneler, som leverer en mængde volt og ampere, som kan leveres direkte til husstandens stikkontakter. Økonomien bliver ikke nødvendigvis bedre fordi det er off-grid, men i visse områder kan det være eneste mulighed for, at have elektricitet. En svensk ødegård eller et sommerhusområde udenfor el-nettet er oplagte, da det er den absolut billigste måde at skabe strøm på, til forskel fra en dyr nedgravning af kabler og opstilling af transformator-station.

Solceller paa autocamper

Solceller monteret fladt på taget af autocamper

Markedet for mobile solceller vokser også Mange nye off-grid solcelleløsninger er mobile løsninger, som kan integreres i campingvogne, autocampere og lignende. Her kan man kombinere kompakte inverter- og batteriløsninger med et antal solcellepaneler – enten som et anlæg monteret direkte på taget, eller som løse paneler man kan stille op når man holder stille. En sammenlignelig og interessant måde at bruge solceller på, er at montere dem på både og skibe. Det er gjort flere gange i både mindre og større skala, fra små lystbåde til store luksusyachter, og er i enkelte tilfælde blevet brugt i stor stil til, at sætte fokus på grøn energi. Man kan bl.a. fremhæve dette projekt fra Planetsolar.org.

Den solcelledrevne båd 'Turanor'

‘Turanor’, den store solenergi-drevne båd, som i 2012 fuldendte den første jordomsejling på solceller, efter 584 dages sejlads.

Du kan også læse lidt mere om mobile solceller via indlægget el-bil på solceller her på bloggen. Hvad så med batterier til almindelige private anlæg? Problemet på danske breddegrader er, at omkring 70% af solcellers strøm bliver produceret om sommeren, hvor vi generelt har brug for meget lidt energi i private husholdninger. Det vil sige, at man er nød til at have batterier, der kan lagre flere hundrede kilo Watt timer, hvis der skal være nok til at dække forbruget på de kolde vinterdage, hvor solcellerne mange dage producerer tæt på nul, men hvor forbruget er stort. Det er ganske enkelt ikke muligt, at lagre nok energi med den teknologi vi har i dag, så en investering i batterier til private solcelleanlæg vil ende op med, at skubbe tilbagebetalingstiden så langt tilbage, at det ikke længere er økonomisk forsvarligt. Hvad skal der til? Tilskud til energilagring? Et tilskud vil absolut være en god måde, at få sparket gang i et marked. Pr. 1. maj 2013 begynder Tyskland at give tilskud til køb af energi-lagrings systemer, for at imødekomme den store efterspørgsel fra solcelleejere i landet. Med denne ordning får nuværende ejere af solcelleanlæg mulighed for, at anskaffe sig et system til lagring af solens energi, og derefter få refunderet 30% af udgiften til batteriet. Det er en mulighed for, at få gang i et marked som lige nu ligger lidt i dvale, fordi det simpelthen er for dyrt og upraktisk, at anskaffe sig som privat person. Om noget lignende kunne forekomme i Danmark skal jeg ikke kunne sige, men det er åbenlyst, at lagring af vedvarende energi er fremtiden, og al erfaring indenfor området vil komme vores samfund til gode i sidste ende.