AC/DC-relæ

Aflæsning af to-vejs elmåler og inverter (vekselretter)

Skrevet d. 13. november 2012

Skrevet af Mikkel Danholm Albrechtsen

Kategorier: TeknikEl-installation, El-nettetInverter (vekselretter)

Fronius Inverter Display

Display på Inverter fra Fronius

Selvom solceller er mere eller mindre vedligeholdsfrie, så er det en god idé, at bruge et minut eller to på, at holde et vågent øje med produktionstallene den første måneds tid, så man lærer hvor meget anlægget bør producere på forskellige solskinsdage.

Har man overvågningssoftware, kan man nemt sammenligne dag-, måned- og årsproduktion, og har dermed overskuelige grafer over ens el-produktion.

Men hvordan kan det så være, at man kan aflæse én værdi på inverteren, og en anden værdi på el-måleren?

Vejen med den mindste modstand

Forklaringen er egentlig ganske simpel. Elektricitet har det med, at vælge den korteste og mindst modstandsdygtige vej; det er ganske enkelt sådan strøm fungerer. Ligesom et lyn hellerede vil slå ned i et 30 meter højt træ end jorden, så vil strømmen fra solcellerne hellere løbe fra inverteren, til el-tavlen, og så direkte ind i huset, i stedet for at løbe ud på nettet.

Kort sagt, så vælger strømmen altid vejen med mindst modstand, og det er ind igennem alle stikkontakterne i huset, hvilket betyder at den rene energi fra solcellerne, dækker hele husstandens el-forbrug, før den bliver sendt ud på nettet.

El-måler viser overskudsproduktion

El-måler

Hermed får man så forskellen mellem inverter og el-tavle. Inverteren viser hele produktionen, og el-tavlen viser netto-overskuddet, efter egetforbruget er blevet dækket. Det er sådan set ikke meningen, da lovgivningen rent faktisk siger, at man skal levere hele produktionen til el-nettet, og så tage det tilbage igen.

SKAT

Der skal det dog siges, at den lovgivende magt trods alt ikke kan, (hvor meget den så end vil), bestemme hvordan elektricitet opfører sig.

Hvilke tal skal på selvangivelsen?

Hvis man har valgt den regnskabsmæssige metode med afskrivninger og udvidet selvangivelse, enten med eller uden virksomhedsordning, så skal man opgive en årlig kWh værdi, (60 øre/kWh de første 10 år, og 40 øre/kWh derefter), på selvangivelsen.

Det er vigtigt at man noterer produktionstallene fra inverteren, og ikke el-måleren, da loven foreskriver, at man skal notere hele den producerede mængde strøm, ikke kun nettooverskuddet.

Flere indlæg af Mikkel Danholm Albrechtsen.